Pierogi — potrawa występująca w Polsce,
Litwie i Białorusi. Do pierogów podobne są
rosyjskie pielmieni i ukraińskie wareniki.
We Włoszech występują ravioli i tortellini,
a w Chinach pierożki o nazwach: w on ton
i guo tie, jiaozi.
W Niemczech popularne są Maultaschen
z farszem mięsnym lub warzywnym,
o kształcie prostokątny.
Od lat pierogi są polską specjalnością
kulinarną. W przeszłości podawane były tylko
z okazji świąt. Każde święto miało swój
różniący się nie tylko kształtem, ale i farszem
pieróg.
Dzisiaj najczęściej jako nadzienie występuje:
mięso, kiszona kapusta z grzybami, kasza
gryczana oraz ziemniaki z twarogiem i cebulą
pod nazwą „pierogi ruskie”. Podawane są z
podsmażaną na tłuszczu cebulką lub boczkiem.
Popularne są także pierogi na słodko z
twarożkiem i owocami, np. jagodami,
truskawkami, wiśniami, jabłkami. Te pierogi
serwowane są z masłem lub śmietaną i cukrem.
Nasze PIEROGI BIO gotowane, pieczone czy
smażone smakują wspaniale!
Powstają ze składników posiadających certyfikat
ekologiczny w oparciu o tradycyjną recepturę.
|